Je eigen selfie verfraaien

Je eigen selfie verfraaien

Met mooimaak-filters van een paar euro maak je in een paar seconden een ‘betere’ versie van jezelf. Voorheen nam iemand een plaatje van een tv-ster mee naar de plastisch chirurg, tegenwoordig een gefotoshopte selfie. Drie jongeren vertellen over hoe zij ermee omgaan.

       

Meike van der Weij (16), havo 4, Amersfoort @Nigerian.Tiger

“Ik heb sinds kort een Nokia telefoon. Heerlijk. Dan heb ik niet steeds de drang om op Instagram te kijken wie mijn posts heeft geliket. Het boeit me nu veel minder, maar toen ik 12, 13 was, beheerste Instagram mijn leven. Uren zat ik te scrollen. Ik maakte eindeloos selfies, gebruikt veel make-up en altijd filters. Elke foto moest perfect zijn. Ik hield Instagram de hele dag in de gaten: hoeveel likes ik had, wat mijn vriendinnen posten. Ik maakte selfies waarvan ik zeker wist dat ze likes opleverden. Altijd voelde ik de druk van de mening van anderen. Ik vind mezelf echt mooi, maar in die tijd vergeleek ik me zo met anderen, dat ik steeds onzekerder werd. Dat meisje op die selfies was ik helemaal niet. Op mijn veertiende kwam de switch. Ik kleedde me niet meer zo truttig, ging wijde truien en mum-jeans dragen en stopte met make-up. Ik veranderde mijn naam in Mike, zo wil ik het liefst genoemd worden. Mijn Insta-account veranderde mee.

Nu post ik nauwelijks selfies meer en gebruik ik soms een vintage filter om sfeer te creëren. Ik wil graag verder in de fotografie, dus plaats ik artistieke foto’s die iets zeggen over hoe ik me voel. Ik laat mezelf nu zien via mijn interesses, mijn kijk op het leven. Pas kwam ik uit de douche en zag ik die waterdruppels in mijn wenkbrauwen, zo’n beeld vind ik mooi. Op de likes let ik minder. Soms voel ik me weer onzeker, meestal als ik me vergelijk met anderen. Hoe ik ook mijn best doe om mezelf te zijn en me niets van anderen aan te trekken, het blijft een klus om online echt jezelf te zijn.”

Rover (18) en Winter (16) Twilt uit Amersfoort

@rover_twilt

@winter.twilt

Rover en Winter hebben allebei hun iPhone voor hun neus. Volgers? Zeker hebben ze volgers. Rover heeft er 291 en Winter 1131. “Jij hebt er meer, omdat jij in het echte leven ook veel socialer bent”, zegt Rover tegen zijn jongere broer. “Ik gebruik mijn Instagramaccount vooral om te laten zien hoe ik mezelf ‘afstijl’ met een eigen look. Daar maak ik foto’s van en die moeten wel perfect zijn, soms moet een foto wel twintig keer opnieuw.” Rover gebruikt bewust geen filters. “Het wordt er bij mij nooit mooier van. Als ik filters gebruik krijg ik zo’n rood hoofd. Lelijk! Ik ben in het echt best bleek, dus als ik al een filter gebruik is het hooguit om mijn gezicht nog bleker te maken.” Selfies houdt hij ook niet van. “Al die vage, geposeerde blikken vind ik nep. Dan weerspiegelt Instagram hoe je wilt dat de buitenwereld je ziet en niet hoe je er werkelijk uitziet. Ik kies daar niet voor. Ik creëer vooral full body-composities, het gaat me om het totale plaatje. Zo zie je mijn stijl beter.”

Zowel Rover als Winter zijn blij met hun looks. Onzeker zijn ze niet en iets veranderen aan hun uiterlijk komt niet in hun op. Winter: “Ik snap wel dat sommige jongeren onzeker worden van al die perfecte plaatjes op Instagram.” Hij kent ze ook, tieners die alles wegfilteren. “Dat heb je meteen door. Pas plaatste een jongen een foto van zijn buik met een perfecte sixpack. Die had hij er met een app opgeplakt. Beetje zielig vond ik dat.” Winter is het laatste jaar Instagram wel anders gaan gebruiken. “In de brugklas tagte ik nog iedereen en maakte ik gekke selfies met konijnenoren. Toen wilde ik zoveel mogelijk likes scoren. Nu denk ik goed na over wat ik post. Ook voor later. Als ik ooit ga solliciteren, wil ik wel een account die goed overkomt.”

Winter gebruikt hierbij app’s als VSCO en LightRoom om foto’s te bewerken. “Niet om puistjes weg te halen, maar om mijn foto’s een bepaalde sfeer te geven; je ziet bij mij vaak de kleur oranje. Ik houd ervan als mijn posts een beetje dezelfde stijl hebben. Ik let wel op mijn outfit, als die top is post ik een foto, maar het maakt me dan weer niet uit of mijn krullen goed zitten of niet.” De broers volgen veel influencers en youtubers die aansluiten bij hun interesses. Winter wil na zijn mavo-examen graag naar de musicalopleiding. “Ik volg alle grote musicalartiesten en producenten. Daar haal ik inspiratie uit. En ik kijk naar mijn broer, hij is qua kleding toch wel een voorbeeld voor me.” Rover volgt vooral designers en kledingmerken, zoals Acne Studios en Human Made. Hij wil na de havo naar de modeacademie. Rover: “Ik draag geen hippe kleding die iedereen aan heeft. Ik wil juist niet op anderen lijken, maar me onderscheiden met mijn eigen stijl. Instagram is een mooi venster om mezelf en mijn individualiteit te laten zien.”

Dana Ploeger

Posted on: mei 8, 2019Dana Ploeger