In Tijdgeest, het weekendmagazine van Trouw, verzorg ik samen met collega Rick Pullens de kookrubriek waarin ik de nieuwste kookboeken en -sites of leuke vlogs en blogs bespreek.
Zoals het laatste boek van Nigella Lawson:
De lockdown is voor de Britse televisiekok en culinair schrijver Nigella Lawson een welkome rustpauze. ‘Niet dat het in een keuken altijd per se zen moet zijn, maar ze kan een wijkplaats zijn voor een zenuwachtige ziel’, schrijft Lawson in haar net verschenen Koken, eten, leven. Echt zo’n boek waarmee je dit weekend wegkruipt onder een dikke schapenwollen deken. Lawson neemt ons mee in haar culinaire leven en vertelt aanstekelijke verhalen. Nu ze zestig is trekt ze zich weinig meer aan van trends. Zo gaat een hoofdstuk over haar afschuw van guilty pleasures.
Of neem haar ode aan bruin eten. Een verademing in de manie van regenboogkleuren op je bord. Des te minder kleur, des te dieper de smaak. Een stoofpot van runderwang met port en kastanjes verwarmt niet alleen lichaam en ziel, maar geeft je het gevoel dat je voor een knappend houtvuur zit, belooft ze. ‘Ik vind elke stoofpot verkwikkend, maar deze heeft iets onmiskenbaar feestelijks. Alsof je uitgaansschoenen draagt waarop je echt kunt lopen.’ Kijk, zo kennen we haar weer.
Nigella Lawson, Koken, eten, leven, Altas Contact; 352 blz. € 29,99